Recepten

Chocolade mousse 2 pp

1 Avocado – 1 Banaan – 25 gram Cacao

1. Prak de banaan met een vork tot moes en schep in een pan
2. Snij de avocado doormidden tot aan de pit, draai de helften van elkaar en wip de pit eruit
3. Lepel het vruchtvlees uit de schil, snij in stukjes en leg in de pan
4. Stop ook de cacao poeder in de pan en mix het met een staafmixer tot een gladde mousse
5. Schep de mousse met een lepel op een bordje, of schep in een schaaltje
6. gebruik twee lepels en schep een bolletje chocolade mousse een paar keer over, dan krijg je mooie bolletjes
7. leg er een aardbei op

Bananenyoghurt 2 pp

300 gr volle yoghurt – Banaan – 50 gr Rozijnen -1 el kaneel

1.Pel de banaan, snijd in de lengte doormidden en vervolgens in kleine partjes
2.Leg twee derde van de banaan in een schaaltje en verwarm voor 1 minuut in de magnetron op 840 watt (tussendoor even roeren)
3.Verdeel de yoghurt over twee kleine schaaltjes
4.Verdeel de warme banaan en de rozijnen over de schaaltjes en roer goed
5.Verdeel de overige bananenstukjes over de yoghurt en bestrooi met de kaneel

Griekse kwark met sinaasappelbloesemhoning 2 á 3 pp

50gr ongezouten pistachenoten
50gr ongezouten pecannoten
1el ahornsiroop
250gr Griekse kwark
sinaasappelbloesemhoning

Wat je gaat doen:
1. Verwarm een koekenpan zonder vet en rooster hierin de noten voor een minuut of twee
2. Roer de ahornsiroop erdoorheen en rooster nog een klein minuutje door. Schep de noten uit de pan en laat dit een klein beetje afkoelen.
3. Neem 2 bakjes en schep hier de kwark in, strooi er wat noten over en knijp er wat honing overheen.

Mascarponetaartjes met lemoncurd

Ingrediënten:

Voor 6 stuks : 1 pak bastogne-koeken, 150 gram boter of margarine, 1 pot lemoncurd. 1 borrelglaasje limoncello of 3 eetlepels water, het sap en de rasp van 1 limoen, 1 bakje mascarpone, 1 eetlepel poedersuiker, 6 lage bakvormpjes van 8 cam doorsnede, bakpapier.

Bereiding:

Bekleed de vormpjes met bakpapier, verkruimel de koeken fijne en giet de boter erbij en meng alles goed. Doe het kruimeldeeg in de vormpjes en druk stevig aan. Zet het 1 uur in de koelkast om op te stijven.
Doe de lemoncurd in een pannetje en verwarm zachtjes, voeg lemoncello of water en 1 eetlepel limoensap toe. Roer goed door en laat de alcohol verdampen. Laat de curd afkoelen.
Breng de mascarpone op smaak met de poedersuiker. Haal de taartjes voorzichtig uit de vormpjes en verwijder het bakpapier. Vul de bodems met een laagje mascarpone en schenk de lemoncurd er over. Garneer met wat limoenrasp.

Courgette- of pompoensoep

Ingrediënten:

1 a 2 eetlepels zonnebloemolie
½ – 1 eetlepel kerriepoeder
1 grote grof gesnipperde ui
(1 of 2 tenen knoflook fijngesneden)
1 gewassen en in stukjes gesneden courgette of pompoen
verse kruidennaar keuze : blaadjes selderij, oregano, lavas, stengelui
2 bouillontabletten groente- of kip
½ – 1 liter water

Bereiding:

Fruit de ingrediënten licht aan voeg het water toe en laat in 10 -15 minuten gaar worden.
Maak het fijn met de staafmixer, maak op smaak en serveer met melk , créme fraïche of room en peterselie.
Varieer naar wens door toevoegen van bv wortel in de pompoensoep, prei in de courgettesoep etc.

Appeltaart

Ingrediënten:

300 gr zelfrijzend bakmeel
100 gr havermout
150 gr suiker
250 gr gesmolten margarine / boter (half om half)
5 a 6 appels
50 gr rozijnen, gewassen
kaneel met suiker  ca 25 gr
100 gram gewelde fijngesneden abrikozen

Bereiding:

Appels schillen en in plakjes snijden.
Deeg maken met bakmeel, havermout, suiker en boter.
De beboterde vorm  met een laagje deeg bekleden.
De appels met rozijnen, abrikozen en kaneel mengen.
De rest van het deeg met de overige ingrediënten mengen en in de vorm doen.
Bakken midden in de oven op 180 graden ca 60 minuten

Risotto pesto met zalm en spinazie

Ingrediënten:

250 gram risottorijst (met pesto)
1 klontje boter
2 sjalotjes
500 g panklare spinazie
200- 300 gerookte zalm in stukjes of reepjes
2 eetlepels parmezaanse kaas in grove krullen
1 eetlepel verse basilicum blaadjes

Bereiding:

  1. kook de risotto met dubbele hoeveelheid water 13 minuten
  2. verhit in de wok de boter en fruit de gesnipperde sjalotjes
  3. voeg de spinazie toe en laat deze op middelhoog vuur 5 minuten slinken
  4. meng de risotto door het spinaziemengsel en
  5. voeg de zalm toe  en laat nog 3 minuten nagaren en opwarmen
  6. maak op smaak met evt wat zout peper en basilicum
  7. serveer met garnering van de parmezaanse kaas en blaadje basilicum

Spinazie-wortel stamppot

img_007713_445x297_JPGIngrediënten:

400 gram spinazie (diepvries, ontdooid)
1 winterwortel (150 gram)
1 kg kruidige aardappels
150 ml melk
1 eetl margarine of olie
geraspte nootmuskaat
zout en versgemalen peper
200 gram roombrie
Bereiding:

  1. kook de aardappelen gaar en maak er stevige puree van met de warme melk en de boter, nootmuskaat
  2. maak de wortel schoon en rasp deze grof
  3. druk de ontdooide spinazie goed uit
  4. snijd de brie in plakken van een halve centimeter
  5. verwarm de oven voor op 200 graden C
  6. meng de spinazie en geraspte wortel met de puree
  7. maak op smaak met zout en versgemalen peper
  8. en doe het in de ovenschaal
  9. leg de plakjes brie er op en schuif midden in de oven
  10. reken op ca 30 minuten voor het door en door warm is en de brie gaat smelten

 


Gegratineerde pastaschotel

macaronischotel(voor 4 personen)
Ingrediënten:

300 gram macaroni
1 rode paprika
1 ui
750 gram prei
40 gram margarine of olie
4 eieren
1/4 liter slagroom of halfroom
150 gram belegen geraspte kaas

Bereiding:

1.  kook de macaroni beetgaar in een ruime hoeveelheid water met zout
2.  maak de groente schoon, was het goed, en snijd de paprika en ui in stukje en de prei in ringen
3.  verhit de margarine of olie en voeg de groente toe, verwarm al roeren tot het zacht is
4.  verwarm de oven op 200 graden C
5.  meng de macaroni met de groente en doe het over in de ingevette ovenschaal
6.  klop de eieren los met de room en voeg de geraspte kaas toe, maak op smaak met wat (cayenne
7.  peper en zout en schenk dit mengsel over de pasta met groente
8.  zet de schotel midden in de voorverwarmde oven en reken op ca 30 minuten
9.  zet zonodig de temperatuur wat lager als het te snel bruin kleurt
10. geef er een frisse salade bij

 

 


 

Londonderrysoep

  1. londonderrysoepSnijd 100 g champignons in plakjes.
  2. Maak 1 l kruidenbouillon van 2 tabletten en kook hierin de champignons 3 minuten.
  3. Schep de champignons uit de pan en houd ze apart.
  4. Smelt in een sauspan, op laag vuur 30 g margarine en fruit hierin 1 eetl fijngehakte ui samen met 1 theel kerriepoeder en een snufje cayennepeper.
  5. Voeg er al roerende 30 g bloem aan toe en blijf roeren tot er een glad mengsel ontstaat.
  6. Laat dit in 3 minuten gaar, maar niet bruin worden (roux).
  7. Giet langzaam, steeds goed roerend, de bouillon erbij en breng de soep aan de kook.
  8. Laat deze op een laag vuur, onder af en toe roeren, in 20 minuten gaar worden.
  9. Laat de champignonplakjes de laatste 3 minuten meewarmen.
  10. Voeg er ½ dl room aan toe en breng weer aan de kook.
  11. Strooi er tot slot wat gehakte peterselie over en serveer direct.
  12. Lekker met een stukje stokbrood.

 

 

Vegetarische kaaskoekjes

kaasBenodigdheden:
75 gram havermoutkaas.jpg
1 ei
½ dl melk
½ ui
50 gram geraspte kaas
½ theelepel zout
paprika en/of peper
2 eetlepels olie om in te bakken
Bereiden:

  1. 30 min. van te voren: klop het ei los met de melk en roer er de havermout door heen
  2. maak de ui schoon en rasp deze, vermeng samen met de kaas, zout en de kruiden en roer door de geweekte havermout (zorg dat het niet te vast of stevig is)
  3. verhit de olie in de koekenpan
  4. maak met een grote lepel de portie, leg deze in de hete olie en bak op niet te hoog vuur aan beide kanten goudbruin in ongeveer 4 minuten

 

 

Appelchutney

appel_chutneyBenodigdheden:
1,5 kilo zure appels
4 eetlepels pitloze rozijnen
500 gram bruine basterdsuiker 8 eetlepels inmaakazijn
1-2 theelepels kerriepoeder
1-2 theelepels chilipoeder
1-2 theelepels zout
1-2 theelepels geneusde karwijzaadjes
2-4 theelepels gemberpoeder
6-8 teentjes knoflook
Bereiden:

  1. kies een grote wijde pan (bv braadpan)
  2. schil de appels en snijdt deze in stukken, maak de teentjes knoflook schoon en snijd ze heel fijn
  3. doe alle ingrediënten, behalve de rozijnen, in de pan
  4. breng het geheel niet te snel tegen de kook aan en laat het zo ca 40 minuten op laag vuur onder regelmatig doorroeren glazig worden
  5. voeg de laatste 15 minuten de gewassen rozijnen toe en daarna alles in de pan af laten koelen
  6. de potjes en deksels in warm water met soda schoonborstelen en naspoelen met schoon water, uit laten lekken – de afgekoelde chutney in de potjes doen, sluiten en 4 tot 6 weken laten staan op een koele donkere plaats en dan zijn ze klaar voor gebruik!

 

Stamppot rauwe andijvie
met mais en kaas

stamppot(4 pers.)

Benodigdheden:
500 gram kruimige aardappelen of nicola”s
500 gram andijvie
1 klein blikje maiskorrels
100 gram jong belegen kaas en 100 gram belegen kaas
1 tot 2 dl melk
zout naar smaak
20 gram margarine of zonnebloemolie of crème fraiche

Bereiden:

  1. Schil en was de aardappelen en kook ze gaar in een grote pan met weinig water
  2. Was de andijvie als struikje enkele malen in veel koud water en snijd het daarna in smalle reepjes en laat uitlekken in een vergiet
  3. Snijd de kaas in kleine vierkante blokjes
  4. Giet de aardappelen af , stamp ze fijn en voeg de hete melk en de mais en de kaas toe en warm snel even door elkaar
  5. Voeg op het laatste moment vlak voor het eten de fijngesneden andijvie toe.
  6. Serveer hierbij nog een frisse salade van bv tomaten

Turkse pizza

turkse_pizzaBenodigdheden voor het deeg:

1 kg meel
gist, vers poeder, oplossen in water en een theelepel suikerturkse_pizza.jpg
4 kopjes water en een theelepel zout

Benodigdheden voor de saus:

1 pond rauw gehakt
fijn gesneden ui (gefruit)
blikje tomatenpuree en 4 verse tomaten in blokjes
zout peper knoflook en evt. champignons, paprika of eieren

Bereiden:

  1. Deeg kneden (aanvoelen als oorlelletje) dan 1 uur rijzen.
  2. Bolletje maken (zo groot als een kleine sinaasappel) en opnieuw laten rijzen.
  3. Maak een dikke saus die goed op de pizza uitgesmeerd kan worden.
  4. Bolletje uitrollen met stokje/deegroller
  5. De pizza bakken enkele minuten bovenop of in de oven.
  6. Serveren met sla en knoflooksaus.

 

Avyet olsun (eet smakelijk)